maanantai 22. helmikuuta 2010

Mittauksia


 


Viikonloppuna ehdittiin tekemään hieman sisätilojen mittauksia, samalla kun tarkastelimme lähemmin eri kohteiden todellista kuntoa. Huoneiden pinta-alat ja seinien mitat on nyt kirjattu ylös ja joitakin muutoksia jo suunniteltu tehtäväksi, kunhan tärkeimmät viat on ensin purettu ja uusittu kokonaan tai jos mahdollista, pelkästään korjattu vanhaa.Katsastaessamme huoneiden kokoa, tulimme siihen tulokseen, että vaikka olisi mukava säilyttää vanha leivinuuni ja suuri puuhella, niin pelkkinä muinaismuistoina ne veisivät ihan liian paljon tilaa pikkuruisesta mökistämme. Niinpä ne tullaan mitä todennäköisemmin purkamaan pois ja tilalle tuodaan pienempi puuhella toiselle puolelle hormia ja toiselle rakennetaan jatkuvalämmitteinen takka.


Jotta takka tulisi hyvään käyttöön lämmönlähteenä, päätimme että jos suinkin mahdollista, huoneiden välinen seinä puretaan lähes kokonaan pois alaosaltaan. Vain yläosaan jää kaistale kantavaa seinää ja tietysti tehdään lisäksi tarvittavat tukitoimenpiteet. Ovi aukko suurenee näin ainakin puolella ja siitä tehdään oveton kulmittainen “kaariholvi”. Oviaukon ja hormin väliin huoneita “jakamaan” rakennetaan baarityyppinen kaapisto ja pöytätaso, jonka molemmin puolin asetetaan korkeat baarijakkarat. Ovet kaappeihin ovat kummallakin puolella. Yläkaapit tulevat lasiovilla, jolloin myös tästä kohdin valo pääsee läpi huoneiston.Seinät on levytetty lämpökorjauksen yhteydessä joskus 80-luvun alkupuolella, mutta toivomme niiden takaa löytyvän hirsikehikon. Saattaa olla, että toiveeksi se jääkin, mutta monet tällaiset pienet talot ovat hirsikehikkoisia välikattoon saakka ja niin toivomme tämänkin sellaiseksi paljastuvan. Jos näin olisi, se olisi toiveiden täyttymys ja silloin ainakin yksi seinä avattaisiin hirsiseinäksi, joka puhdistettaisiin ja jätettäisiin ennalleen. Muiden seinien pintamateriaaleista ei ole vielä ollut puhetta, mutta eiköhän sekin tuota pikaa jo selkene. Päällimmäinen tarkoitus on jättää mahdollisimman paljon vanhan talon leimaa niin ulko-, kuin sisätiloihinkin. Ulkomaalina tullaan mitä todennäköisemmin käyttämään joko punamultaa tai jotain vihertävää havumetsän reunuksella, mutta koivikon varjossa sijaitsevaan taloon sopivaa sävyä.Puuhellan lisäksi “tupaan” saadaan kaasuliesi ja tiskipöytä tarvittavine tiskikaappeineen, sekä tietysti jääkaappi ja ruoka- sekä astiakaappeja. Koska ikkunat ovat vanhojen talojen tapaan normaalia alempana, jouduimme tinkimään työtasojen määrästä. Ikkunan alapuolelle saattaa kuitenkin ilmestyä jonkinlaisia säilytystiloja, samoin kuin katon rajaan yläpuolelle ikkunaa.


Sähköt talosta on katkaistu viimeisten asukkaiden lähdettyä, joten eräs kallis investointi onkin saada sähkölinja takaisin. Siinä samalla menevät tietysti uusiksi myös kaikki sisätilojen sähköjohdot ja pistorasiat.


Vanha kattamaton vintti tulee olemaan yksi suurimmista muuttujista. Sen vuorausmateriaalina on käytetty aikoinaan multaa ja sahanpurua ja se kaikki tullaan poistamaan uuden sahapurun ja ehkä myös lasivillan tieltä, sillä ullakolle on tarkoitus rakentaa parvi nukkumista varten. Kun vuoraus on valmis, tulee koko ullakko katettavaksi mitä todennäköisimmin laudoituksin tai jollain muulla sopivalla materiaalilla. Tilaan sopisi lisäksi mukavasti myös kaappeja vaatteille ja liinavaatteille.Portaat, jotka nyt nousevat kattamattomasta eteisestä vintin etuosaan, tuleva poistumaan ja uudet tehdään entisen kamarin katon kautta. Se, miten päin aukko avataan ja mistä portaat tulevat ylös kulkemaan, on vielä suunnitteluasteella, sillä tilan pienuuden vuoksi on mietittävä tarkkaan, miten portaat sijoitetaan. Ne tulevat viemään huoneen alatasossa niin paljon pinta-alaa, että hätiköityjä ratkaisuja ei kannata tehdä. Kamariin ei kulmatakan ja portaiden lisäksi mahdu juurikaan muuta, kuin “oleskelunurkkaus”, jonne voidaan sijoittaa vuodesohva, pöytä ja ehkä jokin komero tai hylly. Kaksi matalaa ikkunaa säilyvät paikoillaan, entisessä ulkoasussaan, mutta remontoituna tietenkin.Vaikka mietintämyssy on käynyt kuumana ja suunnitelmia on jo syntynyt melkoinen tukku, niin silti kaikki on vielä ihan alkutekijöissään ja varmasti matkan aikana monet asiat tulevat vielä muuttumaan alkuperäisestä hahmotuksestaan. Tämä on kuitenkin jo tyhjää parempi ja on ollut todella mukavaa miettiä yhdessä, millainen pienestä mökistämme lopulta valmistuukaan ja voisiko sitä ehkä joskus vielä jopa laajentaa ihan ympärivuotiseksi asuintaloksikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!