perjantai 6. elokuuta 2010

Puuhastelua ja täyttä työtä



Kesän parhainta aikaa ja me uurastimme hikihatussa milloin minkäkin homman kimpussa. Nyt kun viime merkinnässäni keskityin lähinnä oheistouhuihin, niin tällä kertaa on varmaan hyvä paneutua enemmän siihen, mitä mökillä ja mökille loman aikana vielä tapahtui.


 



Keittiössä valoja oli käytetty agrikaatin turvin jo aiemminkin, mutta nyt pienten sähkötöiden jälkeen meillä oli valot jälleen. Yksi sulakkeista liitettiin 12 voltin akkuun, jonka lataus tapahtuu agrikaatilla. Näin valoja voidaan käyttää akun latauksen pysymisen ajan, eikä tarvinnut hämärässä iltaisin hipsutella nukkumaan. Kun ostimme 12 voltin lampun kamariin, niin enää ei tarvinnut pitää agrikaattia päällä kuin latauksen ajan. Yllättävän kalliita ovat nämä lamput. Tämäkin yksilö maksoi 12,95 euroa.



Sitten löysimme juuri sopivan varjostimenkin kamariin. Haluamme kaiken mahdollisen olevan aidosti vanhaa, joten tämä kirpparilöytö oli mitä tervetullein.



Kun huone oli siivottu, oli tietysti myös pikkuinen komero puunattu sellaiseen kuntoon, että sinne saattoi asetella vaatevarastonsa ja liinavaatteet sekä pyyhkeet. Ensin kuitenkin tehtiin perinteinen hyllyjen paperointi. Myös vanhat puuhenkarit olivat itsestään selvä valinta.



Vielä en ole keksinyt, miten saisimme nämä "retrokalusteet" kunnostettua, mutta pakko ne oli mökille raahata, kun ilmaiseksi ne saimme ja niillä on meille kummallekin oma tärkeä merkityksensä nuoruuden ajoilta. Nämä pöydät ja tuolit ovat näet paikkakuntamme Nuorisoseurantalon kesäkioskin kalustoa ja niissä olemme monet monituiset kerran istuneet silloin aikoinaan. Nyt ne olivat saaneet jo kaatopaikkatuomion ja kun kysyin, voinko ne pelastaa, niin olivat vain tyytyväisiä, että joku ne kantaa pois jaloista. Kyllä niille käyttöä varmasti löytyy työtasoina tai kesän grillijuhlissa jne. Jos muu ei peitä rumia kulumia ja tupakanjälkiä, niin sitten vahakankaat päälle, eikä kukaan enää tiedä, mitä alta paljastuu.



Muistinpa vihdoin kuvata meidän pikkuruisen keskeneräisen kuusiaitammekin, josta en ole enää ollenkaan varma, että se oli hyvä ajatus. Nyt kun ympärillä on tarpeeksi (lue: liikaa) entisiäkin ötökkäpuita (hyttysethän elelevät  juuri nimenomaan kuusissa), niin ehkä ei olisi tarpeen niitä enää lisää istutella. Kuvassa on vielä sellaisiakin kuusia ja muita taimia, jotka nyhdetään irti maasta, kunhan ehditään.



Ikkunan puitteet saavat myös käsittelyn niin sisäpuolelta kuin ulkoakin. Kamarin ikkunat oli tarkoitus jo nyt hioa vanhoista maaleista ja maalata uudelleen, mutta lopulta siihen ei jäänyt tarpeeksi aikaa. Sama tehdään myös kamarin ovelle sitten aikanaan. Ulkoapäinkin näytti jo huomattavasti kotoisemmalta, kun verhot oli saatu ikkunaan.



Tulihan niitä sateitakin sentään, vaikka kovin harvakseltaan. Meillä oli onnea, että satuimme monta kertaa olemaan juuri silloin toisella paikkakunnalla, kun vesisateet yllättivät.



Sade antoi kuitenkin mahdollisuuden erääseen tärkeään tehtävään, jota muutoin ei yli 30 asteen helteillä olisi voinut suorittaakaan. Nimittäin roskien polttamiseen. Tällä kertaa risujen ja muun roinan kanssa paloi iloisesti myös vanha loppuunkulunut sohva, joka keittiössä oli tallella.



Savua lähti kyllä niin paljon naapurin metsätontille, että ajattelimme jonkun saattavan kuvitella metsäpalon syttyneen.



Olimme raahanneet ulos myös kamarissa olleen vanhan, vähän rempallaan olevan avokaapin, josta pienin korjauksin saatiin nurkalle hyvä työkalukaappi. Se on todella tarpeen, koska mitään ulkovajaa ei vielä ole ja kun eteisen osuus menee kokonaan remonttiin, niin mitään paikkaa silloin ei olisi suurelle määrälle työtarvikkeita. Nyt pressulla peittäen, alle kuormalavat laittaen saimme kuitenkin lisää oivaa säilytystilaa.



Eräänä päivänä oli tiiliurakan vuoro. Kävimme hakemassa erään tuttavamme mökiltä purkutiiliä uuden seinämuurauksen tarpeisiin.



Sitten olikin hellan vuoro. Entinen vähän korotettu reunus poistettiin ja tilalle tehdään suunnilleen samaan tasoon laskutila. Sitä ennen kuitenkin pitää muurata sekä vieressä oleva seinäosuus, että puuttuva palomuurin yläosa.




Tässä valmistuu jo kovaa vauhtia uutta seinäosuutta. Sitä ennen oli avattu pala lattiaa ja tehty anturi hellan "helman" jatkeeksi. Sen on tarkoitus omalta osaltaan kantaa myös uutta tiiliseinää.


jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!